Κυριακή, Ιουλίου 24, 2005

Μια γκόμενα για να μην ξεχνιόμαστε...

Με ξένισε ο ίδιος μου ο εαυτός μ'αυτό που έγραψα.Είχα στο μυαλό μου ένα διαφορετικό σχόλιο σε σχέση με την αντρική ματιά απέναντι στον κόσμο.Μια ματιά που πολλές φορές με ενοχλεί.Και που διαχωρίζει το πνεύμα από το σώμα.Η ομορφιά της γυναίκας-η παρουσία της ως φυσικό φαινόμενο -όπως έγραψα σε άλλο κείμενο-με ταράζει γιατί πρέπει να έρθει η μέρα ο αντρικός μας κόσμος να αποδεχτεί και να γνωρίσει την ουσιαστική θηλυκή του πλευρά.Και γράφω αντρικός κόσμος γιατί η γυναίκα έχει υποταχθεί σε αυτόν τόσο πολύ-έχει ακολουθήσει τόσο τυφλά τα μέτρα του- που σίγουρα έχει χάσει τον μπούσουλα.

Οι διανοητές που θέλουν την γυναίκα δίπλα τους σαν ένα ωραίο μυστήριο με απωθούν.Εκείνοι που μιλούν για πολιτική και χίλια δυο, αλλά συνεχίζουν να μνημονεύουν την γυναίκα των ονείρων τους σαν να είναι ένα φρούτο εύγεστο που διακοσμεί τον δικό τους κόσμο δεν βοηθούν κανένα.Ούτε την γυναίκα που αναπτύσσεται ταχύρυθμα τα τελευταία χρόνια,ούτε τον εαυτό τους που βιώνει τον μαρασμό της ύλης σαν μια "πρωτόγνωρη" τραγωδία.

Η λέξη γκόμενα ,διάβασα κάποτε,ίσως βγαίνει από μια δυνατή λακ μαλλιών που ονομαζόταν γκομένι και την χρησιμοποιούσαν οι ωραίες για να φτιάχνουν τα μαλλιά τους.

Ας αφήσουμε τα μαλλιά μας ελεύθερα και ίσως ακολουθήσουν και τα μυαλά μας.

Όσο για την τρομοκρατία-αξίζει να θυμόμαστε πως τα κύρια θύματά της είναι τα παιδιά και οι γυναίκες.Για αυτό τον λόγο δεν μπορώ να αποδεχτώ την "γοητεία" του μουσουλαμνικού κόσμου.Οι προγόνισσές μου την ένιωσαν στο πετσί τους και προτίμησαν να πέσουν στον γκρεμό παρά να μπουν στα χαρέμια.Είτε τα χαρέμια είναι ο Χόντος με τα πολύχρωμα σκονάκια και τα ελιξήρια νεότητας,είτε είναι ένα σπίτι σκοτεινό προορισμένο να δώσει την πολυπόθητη ηδονή στον άντρα- η γυναίκα που προχωράει πρέπει να λάμψει με την δύναμη του είναι της.

Της ύπαρξής της που μοιραία συνδυάζει τα πάντα.

Και τα ζει μέσα από την προσφορά.

6 Comments:

Blogger Γιώργος said...

Εκείνοι που μιλούν για πολιτική και χίλια δυο, αλλά συνεχίζουν να μνημονεύουν την γυναίκα των ονείρων τους σαν να είναι ένα φρούτο εύγεστο που διακοσμεί τον δικό τους κόσμο δεν βοηθούν κανένα
Εγώ είμαι αυτός και αναρωτιέμαι αν έχεις ένα τρόπο- εννοώ που να μπορεί να περιγραφεί- για να προσλάβω την εικόνα του άλλου κατά τον ίδιο τρόπο που βιώνω (κυριολεκτικά ,αναπόφευκτα και αναγνωρίζοντας πλήρως στον άλλον το ίδιο δικαίωμα/μοίρα) την κοσμάρα μου?
Ρωτάω ειλικρινά γιατί και ως "τυφλή ελπίδα" με ελκύει το δύσκολο και το αλλόκοτο, περισσότερο από το fun ,ας πούμε.

12:41 μ.μ.  
Blogger Phantasmak said...

Παρότι καταλαβαίνω ότι μπορεί να βρει μια γυναίκα τη λέξη αυτή προσβλητική, αυτός που τη χρησιμοποιεί δε σημαίνει ότι δε σέβεται τις γυναίκες. Συμβαίνει κι αυτό, αλλά όχι πάντα, και αυτός που δεν τις σέβεται μπορεί να μη λέει και τη λέξη "γκόμενα".

Υπάρχουν αρκετες γυναίκες που μιλώντας για άλλες γυναίκες θα πουν "γκόμενα" χωρίς δεύτερη σκέψη. Και είναι εκείνες που αρνούνται να "υποταχθούν". Ομοίως η λέξη "γκόμενος" που δημιουργήθηκε ως αντίβαρο και που ομοίως μπορεί να ξενίζει εμάς τους άνδρες. Αλλά μια λέξη είναι μόνο. Το πώς τη χρησιμοποιείς είναι το θέμα.

12:55 μ.μ.  
Blogger J95 said...

Παρότι καταλαβαίνω ότι μπορεί να βρει μια γυναίκα τη λέξη αυτή προσβλητική, αυτός που τη χρησιμοποιεί δε σημαίνει ότι δε σέβεται τις γυναίκες.

Η αδερφή μου πάντως που την χρησιμοποιεί δεν τις σέβεται.

(Επιμενίδης Ολέ!)

6:15 μ.μ.  
Blogger Γιώργος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

11:15 μ.μ.  
Blogger Αστραδενή said...

Άμπεριχ έγραψα κάτι σαν απάντηση-είναι κάπως κόκκινο αλλά ίσως σου δώσει κάποιες απαντήσεις.Σε περίπτωση που το βρίσκεις γενικό και άσχετο-ξαναδές το θέμα από μια απόσταση και θα δεις πως η τυφλή σου ελπίδα είναι ελπιδοφόρα πολύ...

phantasmak,
όχι δεν υπάρχει πρόβλημα με την λέξη γκόμενα.Μια αφορμή πήρα από εκεί.Ίσως θα έπρπε να γράψουμε ένα κείμενο για την παρθένα Ελισάβετ που έκανε την Αγγλία αυτοκρατορία-ή ακόμα για την ευαίσθητη Diana που χτυπήθηκε αρκετά πάνω σε όλα τα γνωστά στερεότητα που σφιχταγκαλιάζουν την γυναίκα.Χαμένος χρόνος;Ίσως...

3:39 μ.μ.  
Blogger το θείο τραγί said...

Κατά το ετυμολογικό του Ανδριώτη: Γκόμενα, είναι το παλαμάρι (ναυτική ιταλική ορολογία).

Καταλαβαίνω τον προβληματισμό σου, Αστραδενή. Κι ελπίζω να μην μού έχεις θυμώσει.

Την απάντησή μου και σ' αυτό -και στο πιό σύγχρονό σου post- έθεσα, γράφοντας για την γυναίκα που μάς έρχεται από το Κουρδιστάν.

Επιμένω στο χαρακτηρισμό που σού έδωσα: βότσαλο.

Με το ενδιαφέρον μου, ο ίδιος εγώ.

1:25 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home