Δευτέρα, Ιουλίου 25, 2005

Η πορνεία και η μωρία.


Ένα μικρό κείμενο για τον Άμπεριχ.

Η γυναίκα είναι ένα πλάσμα που έχει ζήσει σκλαβιά και τρομοκρατία αιώνες τώρα.Πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και μπορεί να ζήσει περίπου όπως θέλει.Ο άντραςγια να την βοηθήσει πρέπει να πετάξει τα στερεότυπα και τις ετικέτες.Όσο συνεχίζει να πολιορκεί την γυναίκα με την εμπειρία του χτες τόσο θολώνει τα νερά.Και στα θολά νερά χάνονται και οι δύο αγκαλιά ή και χώρια.

Μια όμορφη γυναίκα μπορεί να είναι έξυπνη και φιλοσοφημένη-αυτό δεν εμποδίζει την ομορφιά της.(Φιλοσοφημένη όχι έξυπνη.Το πρώτο μας πάει στην αυτογνωσία,το δεύτερο στην προσαρμοστικότητα) Φαίνεται εύκολη σκέψη, αλλά είναι πιο πολύπλοκη απ' όσο νομίζουμε.

Ανάγκη μεγάλη υπάρχει να δημιουργήσει η ίδια η γυναίκα τον δικό της τρόπο επικοινωνίας και έκφρασης.Προς το παρόν βολεύεται με τον αντρικό μεταλλαγμένο τρόπο σκέψης.Που δεν μπορεί να προχωρήσει για πολύ.

Η γυναίκα είναι ένας κόσμος μυστηριώδης και για την ίδια.Για να τον γνωρίσει χρειάζεται να καλλιεργηθεί.

Ο ελληνικός κόσμος χτίστηκε στην αντρική αντίληψη.Η πίσω-σπουδαία για κάποιους-θέση της γυναίκας, δεν αντέχει τις αλλαγές που έρχονται.Ερχόντουσαν κατά κύματα αλλά τις αγνοούμε επιδεικτικά.Στις αλλαγές αυτές εντάσσεται και η γέννηση της φιλοσοφίας και η χριστιανική πίστη.

Η μουσουλμανική κυριαρχία στον ελληνικό κόσμο έριξε την γυναίκα στο σκοτάδι-κάτι που πολλοί λίγοι το έχουν αντιληφθεί.Ναι, έχουμε απελευθερωθεί αλλά χρειάζεται η ίδια η γυναίκα να αρπάξει την καινούρια εποχή στα χέρια της και να κερδίσει την θέση που της αξίζει.Και που είναι πιο σημαντική από τις γραφικότητες που προβάλλονται ως γυναικεία πρότυπα.Γραφικότητες που περιλαμβάνουν ανεξάρτητες γυναίκες,καλλιτέχνες,δυναμικές επιχειρηματίες κλπ κλπ που απλώς ανανεώνουν τα αντρικά πρότυπα που έχουν φτιαχτεί με μαστοριά και προορίζονται για κάθε γυναίκα.Και αυτό έχει γίνει γιατί η εξουσία κι ας ακούγεται παράδοξο, είναι γένους αρσενικού.

Τι λείπει;Γυναίκες ωραίες και σοφές.

Μητέρες που μπορούν να εργάζονται κανονικά σε μια κοινωνία που σέβεται την μητρότητα.

Γυναίκες δημιουργοί που δεν στηρίζονται στην δύναμη αντρών.

Γυναίκες που δεν έχουν κάποιον αρσενικό πυγμαλίωνα.

Που δεν χρειάζονται να επιβεβαίωνονται με ερωτικές επαναστάσεις.

Που δεν φοβούνται τον χρόνο,τον κόσμο,τα σχέδια της οικογένειάς τους για εκείνες.

Που δεν μετατρέπονται σε αδίστακτες για να κερδίσουν μια θέση στον ήλιο.

Γυναίκες που αλλάζουν την οπτική μας χωρίς να κολακεύουν την ερωτική μας αποστείρωση.

Στην αθηναϊκή δημοκρατία αποθεώθηκε η εταίρα.Το πρότυπο αυτό άντεξε όσο ελάχιστα άλλα στον κόσμο.

Το κείμενο αυτό γράφεται από μια γυναίκα.Κάποιος μπορεί να την θεώρησε ωραίο φρούτο-αυτό κάποτε είναι σχεδόν ανώδυνα και άλλοτε-όταν εμπλέκονται θέματα ζωής, δημιουργίας- είναι επώδυνο.Ένα εμπόδιο που δεν μπορείς να το ξεπεράσεις εύκολα.

Άμπεριχ μπορείς να έχεις μια ρομαντική-ή ακόμα και νεο-ρομαντική εικόνα για κάποια που γνώρισες.Δεν είναι κακό.Αν αυτή η γυναίκα ήταν ο εργοδότης σου-αν ήταν κάποια καλλιτέχνης-μια πολιτικός-θα ανανεωνόταν αυτή η εικόνα;

Η εταίρα είναι αξιολύπητη-προνομιούχα στον κόσμο των αντρών μόνο.

Στη φωτιά οι ποιητές με τις μελιστάλαχτες γυναίκες τους, είτε μιλούν γι αυτές ρομαντικά,είτε σουρεαλιστικά είτε υπερρεαλιστικά.

Οι συγγραφείς-π.χ. Κοέλιο-που σαλιώνουν την γυναίκα με ιερότητες και τα συναφή.Λες και είναι χθεσινές δούλες που πρέπει πάσα θυσία να ηρωποιήσουν και να "μυθοποιήσουν" την καταγωγή και την φυλή τους!Λες και μας ανακάλυψε τώρα ο κόσμος...

Στην ίδια φωτιά η Δύση που μετέτρεψε την πιο θαρραλέα μαθήτρια του Ιησού σε μετανοημένη πόρνη για να μπορέσει να την εντάξει στον αρσενικό της τρόπο σκέψης. Που μας έχει γεμίσει με βιογραφίες διάσημων ερωμένων δυνατών αντρών!

Οι σκυλοβαμμένες παρουσιάστριες-οι λυσσασμένες ηθοποιοί-οι συγκινημένες τραγουδίστριες-οι μορφωμένες καρικατούρες που αναμασούν λόγια-οι κομψές πολιτικοί που εκλέγονται με χρηματοδοτήσεις των πατεράδων τους, οι πυθίες που μαστουρωμένες προβλέπουν τα δεινά ενός κόσμου που δεν μπορούν να αλλάξουν.Οι θυσιασμένες-οι υποταγμένες-οι ψαγμένες γκόμενες.

Καλά θα μου πεις-τί μένει στο τέλος;

Θα ήθελα να μην μείνει τίποτε.Το χάος είναι γένους θηλυκού και η τάξη του είναι άριστη.

Δεν έχει αποκωδικοποιηθεί ακόμα κι αυτό είναι η ελπίδα μου!

9 Comments:

Blogger Olyf said...

Αγαπητή αστραδενή συμφωνώ στό ότι τα στερεότυπα και τίς ετικέτες καλό θά είναι νά τα πέρνει χαμπάρι κανείς..... είναι σά τήν σκόνη ξέρεις...συχνα κάτω απο το χαλί ...
Τό πέταμα, μου φαίνεται πολυ βαριά υπόθεση πάντως δεν ξέρω νά σου πώ τίνος ευθύνη είναι... ίσως τών ενδιαφερομένων...

4:35 μ.μ.  
Blogger Γιώργος said...

Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

5:47 μ.μ.  
Blogger Γιώργος said...

Έσβησα την προηγούμενη μεταμοντέρνα μ****α και τώρα βάζω αυτό:
Yet, Jenny, looking long at you,
The woman almost fades from view.
A cipher of man's changeless sum
Of lust, past, present, and to come,
Is left. A riddle that one shrinks
To challenge from the scornful sphinx.

Και από το προηγούμενο επαναλαμβάνω μόνο το ότι"αν ήταν και καλλιτέχνις, θα παραμιλούσα"

1:51 μ.μ.  
Blogger J95 said...

Το χάος δεν είναι γένους θηλυκού, εκτός αν αναφέρεσαι στο στερεότυπο θηλυκό=δημιουργία που πολύ φοβάμαι πως δεν ισχύει. Οι γυναίκες βάζουν κι αυτές ετικέτες στους εαυτούς τους, στις άλλες γυναίκες και στους άντρες.

Κατά τ' άλλα έγραψες.

1:20 π.μ.  
Blogger Γεώργιος Χοιροβοσκός said...

Η γυναίκα είναι ένας κόσμος μυστηριώδης και για την ίδια.Για να τον γνωρίσει χρειάζεται να καλλιεργηθεί.

Στον γυναικείο μυστηριώδη κήπο,βάζω κι εγώ το λιθαράκι μου...μαζί της καλλιεργώ κι εμένα.

7:44 π.μ.  
Blogger elpinor said...

Λευκη σημαία,υπάρχουν οι καλες προθέσεις κι ας νοιωθουμε γοητευμενοι που τα μυστηρια ειναι αλυτα ,οι κωδικοι εν γενει ακομη κλειδωμενοι.
(πολυ μου αρεσε το κειμενο σου Αστραδενη.)

4:54 μ.μ.  
Blogger Αστραδενή said...

olyf
ναι είναι πολύ ενοχλητική η σκόνη ιδίως όταν μπαίνει φως στο δωμάτιο και την βλέπεις να αιωρείται παντού!Το φως όμως όλοι το θέλουμε-ελπίζω...

Αλμπεριχ
είδες που μια απάντησή σου μου έδωσε την ευκαιρία έστω κάπως βιαστικά να μιλήσω για κάτι που με απασχολεί πολύ.Οι στίχοι εξαιρετικοί, η συμβολή σου πολύτιμη :-)
καλλιτέχνης ίσως και να είναι -στο παραμιλητό λέμε την αλήθεια συνήθως!

J95
Υποθέτω πως η γυναίκα είναι πιο κοντά στο χάος εάν το ίδιο είναι ο ανεξερεύνητος κόσμος πέρα από την λογική - ας μην παρασυρόμαστε από τα φαινόμενα η γυναίκα εξακολουθεί να είναι χαοτική όταν το αντέχει.

Γιώργο
είσαι έμπειρος και ξέρεις πως να εργάζεσαι για το δικό σου το καλο!

Ελπήνωρ
λευκή σημαία πάνω απ'΄ολα!Οι καλές προθέσεις είναι που συνήθως βασανίζουν τους ανθρώπους και είτε τις παραμερίζουν είτε τις μετατρέπουν σε καλύτερες!

Thank you coolest blog for your cool message!It's essential to keep something cool in summertime,even if it's just a blog.

2:58 μ.μ.  
Blogger Johny said...

Θα ήθελα να μην μείνει τίποτε.Το χάος είναι γένους θηλυκού και η τάξη του είναι άριστη.

Διαφορετικά στοιχεία συνθέτουν το αρσενικό και το θηλυκό. Σκεφτόμουν ότι η ένωση τους μπορεί να δημιουργήσει μια κίνηση μεταξύ τους , ένα είδος σύνδεσης αμοιβαίο που μεταφέρει στοιχεία από το θηλυκό στο αρσενικό και το αντίστροφο. Για να υπάρξει η κατανόηση; Αρκούμαι

10:56 π.μ.  
Blogger Unknown said...

Kai Giati i ginaika na einai san to xaos den tin theopoieis etsi opos o Coehlo?Isos gia na vrei tin thesi tis meta apo toso kairo iparkseis se ena antrokratoumeno kosmo na prepei na perasei ayta ta stadia efivias (sexoualikis apeleytheroseis,to na dra san antras,kai alla).

8:22 μ.μ.  

Δημοσίευση σχολίου

<< Home